Kestovaipat ovat lapsitalouksissa sekä ekologinen että taloudellinen vaihtoehto. Ne eivät sisällä allergiaa aiheuttavia ainesosia eivätkä myöskään yleensä hiosta niin paljon kuin jotkut kertakäyttövaipat. Kertakäyttövaipoista syntyy jätettä yllättävän paljon – vuodessa yhdellä vaippaikäisellä lapsella kuluu vähintään 1800 vaippaa, jotka päätyvät kaatopaikalle. Maatuminen hapettomissa oloissa kestää useita satoja vuosia ja tuottaa ilmaston lämpenemistä edistävää metaania. Koko vaippakauden aikana vaippoja kuluu yhdellä lapsella noin 5000 kpl ja jätettä syntyy 1500 kg. Sen sijaan riittävä kestovaippamäärä on enintään kolmisenkymmentä. Kestovaippojen valmistus kuluttaa myös vähemmän luonnonvaroja kuin kertakäyttövaippojen. Kestovaipat tulevat kuluttajalle selvästi edullisemmaksi kuin kertakäyttövaipat. Samoja vaippoja voi käyttää useammalla lapsella ja ne voi vaippaiän jälkeen myydä tai lahjoittaa eteenpäin.

Kaikkia kestovaippatyyppejä ei tarvitse pestä joka päivä. Esimerkiksi villaisissa vaipoissa pelkkä tuulettaminen tai huuhtelu riittää. Pesua odottavat vaipat eivät ilmavasti säilytettyinä juurikaan aiheuta hajuhaittoja ja niitä voi entisestään vähentää tipauttamalla vaippojen joukkoon muutaman tipan eteeristä öljyä, esimerkiksi antibakteerista teepuuöljyä.

Kestovaippoja löytyy useampaa tyyppiä. Koottavissa vaipoissa pintakuiva hoitoliina, imu- ja kuoriosa ovat erillisinä kappaleina. Tällaisen vaipan voi koota aina tarpeen mukaan ja esim. imuosan paksuutta voi vaihdella. Täyttövaippojen imevät täytteet irrotetaan pesun ja kuivauksen ajaksi. Eniten ”tavallisia” kertakäyttövaippoja muistuttavat ns. all-in-one-vaipat, joissa kaikki tarvittava on samassa paketissa. Kestovaippoja voi tehdä myös itse. Materiaaleiksi sopivat esim. frotee ja flanelli.

 

Lisää kestovaipoista: