SER-pisteisiin voi palauttaa mitä tähänsä sähkö- ja elektroniikkaromua ilman maksua. Tarkempaa tietoa valtakunnanlaajuisisesti SER-pisteistä löytyy osoitteesta serkierratys.fi. Sähkö- ja elektroniikkaromu pitäisi aina pyrkiä kierrättämään erikseen, oli kyse sitten miten pienestä laitteesta tahansa. Esim. sähköhammasharjat ja hedelmöitystestit ovat kierrätettäviä sähkö- ja elektroniikkalaitteita, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi sellaisina.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteita voi palauttaa suurimpiin kodinkoneliikkeisiin, ainakin Gigantteihin, Prismoihin ja City-Market-likkeesiin, vaikka ei uusia laitteita ostaisikaan, mikäli laitteen ulkomitat eivät ylitä 25 cm. Suurempien laitteiden tapauksissa tämän vanhan laitteen voi palauttaa uuden ostamisen yhteydessä. Sen sijaan pienet liikkeet (lue: kivijalkakaupat) eivät usein ota laitteita vastaan.

Sähkö- ja elektroniikkaromua otetaan vastaan myös YTV:n Sortti-asemilla sekä Kierrätyskeskuksen kolmessa toimipisteessä. Kotitalouksien SER:iä voi tuoda myös kaksi kertaa vuodessa kiertäviin keräysautoihin. Uuden tuottajavastuun mukaisesti Sortti-asemille saa tuoda 13.8.2005 alkaen ilmaiseksi kaikkea kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkaromua.

YTV:n lisäksi Työ & Toiminta ry. ottaa vastaan kaikkea kierrätyskelpoista tavaraa: atk-laitteita sekä muuta sähkö- ja elektroniikkaromua, toimistokalusteita, huonekaluja, vaatteita, leluja, astioita, kirjoja, työkaluja, romumetallia, lyijyakkuja... Toimivat laitteet kierrätetään sellaisenaan, toimimattomat varaosina ja materiaaleina. Työ & Toiminta ry. työllistää yhteensä noin 60 pitkäaikaistyötöntä, vajaakuntoista tai maahanmuuttajaa.

 

Millaisena voin palauttaa sähkö- ja elektroniikkajätteen?

Vanha sähkö- tai elektroniikkalaite tulee aina palauttaa keräykseen:


• ilman tuotepakkauksia, ohjekirjoja tai muuta mediaa (esim. dvd‐ tai cd‐manuaali)
• pölynimurit ilman pölypusseja
• mikroaaltouunit tai kahvinkeittimet ilman lasipannuja, lasilautasia tai lasikupuja
• tulostimet ilman muste- tai värikasetteja
• kylmälaitteet ilman elintarvikkeita.

 

Mikä on sähkö- ja elektroniikkajätettä?

  • Kodin sähkö- ja elektroniikkaromua ovat esimerkiksi kännykkä, leivänpaahdin, kahvinkeitin, mikroaaltouuni, pölynimuri, radio, videonauhuri, televisio, tietokone ja porakone.

 

Voiko sähkö- ja elektroniikkajätettä laittaa sekajätteeseen?

  • Sähkö- ja elektroniikkalaitteet sisältävät palontorjunta-aineita, joskus elohopeaa yms.  Näin laitteita EI koskaan saa laittaa sekajätteeseen.

 

Toimivat laitteet kannattaa tietenkin toimittaa hyötykäyttöön kirpputoreille ja hyväntekeväisyyteen.

Tietokoneen kierrättämistä mietittäessä on syytä kiinnittää huomiota kuitenkin tietoturva-asioihin. Moni tekee tietokoneella töitä, jotka perustuvat salaiseen tietoon, tai toisaalta käsittelee vaikka henkilökohtaisia asioitaan. Vaikka tietokoneen puhdistaisi tai asentaisi softan uudestaan, tiedot ovat hyvinkin löydettävissä kovalevyltä, kun vaan osaa kaivaa. Tätä eivät monet tule ajatelleeksi lainkaan. Vain uusimmat tietoturvaohjelmat ovat turvallisia, ja niissäkin on aukkoja – 100% varmuus tietokoneen puhdistamisessa on tuskin muulla kuin perinteisellä murskaamisella. Vaikka murskaaminen kuulostaa rajulta operaatiolta, saadaan silti materiaaleja ja energiaa hyötykäyttöön, eli murskaus ei tarkoita kaatopaikkatavaran lisääntymistä.